top of page
winterritueel.jpg

ZOMER EN WINTER RITUEEL

geschreven door Lieke

winterritueel: Welkom

Ik hou van rituelen en tradities. Voor mij betekent het o.a. stilstaan bij bijzondere momenten, het vieren als er iets te vieren valt en een fijne sfeer in huis creëren die past bij de verschillende seizoenen.


Vorige zomer kwam een vriendin op het idee om de seizoenen te vieren met een ritueel.

We voerden ons eerste ritueel uit op midzomernacht. Het werd een creatieve avond waarbij we alle schelpjes, steentjes, droogbloemen en theelichtjes die we in huis konden vinden verzamelden om er een aantal mooie mandala’s van te maken. Na een avond heerlijk freubelen, trots zijnde op het resultaat, besloten we deze traditie in stand te houden.     


Eind januari planden we ons winterritueel. De winter staat voor bezinning, rust, naar binnen keren en afsluiting. Om de weg vrij te kunnen maken voor de lente, een periode van groei en bloei. Via LinkedIn vonden we een ritueel dat hierbij mooi aansloot en we planden een avondje lekker eten en bezinnen.


De volgende vragen (bron: LinkedIn van Floortje Smeets, GZ-psycholoog) stelden we elkaar om op het afgelopen jaar terug te kijken:

  • Wat is er vorig jaar anders gegaan dan je had gewenst en hoe kan dat?

  • Zijn er dingen die je nog niet hebt afgerond of geaccepteerd? Wat kan je doen om dit alsnog af te sluiten?

  • Welke successen heb je behaald/gevierd?

  • Wat zou je willen achterlaten? Dit schreven we op briefjes om ze daarna symbolisch te verbranden (je zou de briefjes ook in de zee of een rivier kunnen gooien, maar wij vonden het leuker om een vuurtje te stoken ;) )  


Vervolgens maakten we de balans op voor het nieuwe jaar en vroegen elkaar:

  • Wat wil je meenemen in dit jaar?

  • Wat mag meer aandacht krijgen en mag tot bloei komen? Ook dit schreven we op.


Na die avond planden we nog een 2e sessie om daadwerkelijk zaadjes te planten die symbool staan voor datgene wat wij tot bloei willen laten komen. Er werden zelfs kweekkasjes gekocht ;)

Ik zaaide o.a. rode peper, die voor mij symbool staat voor lef. En guess what? Na wat tender loving care komen de eerste sprietjes (de rode peper, yes!) al uit.


Ik vond het erg mooi en verbindend om dit ritueel met een vriendin te doen. Samen kwamen we tot nieuwe inzichten en ideeën en besloten we elkaar te stimuleren in de stappen die we dit jaar willen zetten. En nu hopen dat er veel moois tot bloei mag komen.  En dat wens ik jullie ook toe!


Liefs Lieke

winterritueel: Tekst
bottom of page