top of page
journaling

JOURNALING

Schrijf en ervaar

Het bijhouden van een journal heeft verschillende positieve effecten! Het zorgt voor ontspanning, persoonlijke groei, vergroot het gevoel van dankbaarheid en vermindert stress en piekeren. Een paar minuten per dag zijn al genoeg. Niet weten waar je moet beginnen? Lees dan snel verder!


Journaling is niets anders dan een (dag)boek bijhouden, waarin je belangrijke gedachten, gevoelens en gebeurtenissen die op dat moment spelen opschrijft. Een journal helpt bij het structuren van gedachten en gevoelens en zorgt er voor dat je bewust stilstaat bij wat je ervaart en wat het voor je betekent. Ik zie het als een uitlaatklep én een prachtige tool voor zelfinzicht. Mindfulness in 5 minuten. Je kunt eenvoudig beginnen met een mooi notitieboekje of je kunt een voorgedrukt journal gebruiken. Het consequent bijhouden van een journal heeft de meeste kans van slagen als je het integreert in een ochtend- of avondroutine. Een aantal voorbeelden:


Dankbaarheidsboekje:

Schrijf iedere avond voor het slapen gaan 3-5 dingen op waar je dankbaar voor bent. Dit kan van alles zijn: gebeurtenissen, personen, iets uit de natuur, een persoonlijke eigenschap of een doel wat je hebt behaald. Besteed ook aandacht aan alledaagse dingen (dak boven je hoofd, heerlijke maaltijd, de zon, fluitende vogels). Verzin iedere dag iets anders dan de dag ervoor. Visualiseer bovenstaande dankbaarheidslijst voor het slapen gaan en probeer dit gevoel van dankbaarheid echt te ervaren. Het kan een fijne gewoonte worden om de dag te beginnen met het teruglezen van je dankbaarheidsjournal.


Voorgedrukte journals:

Er is een groot aanbod aan voorgedrukte journals met vragen die je dagelijks kunt beantwoorden. In sommige journals worden dagelijks dezelfde vragen gesteld met wekelijks ruimte voor extra reflectie. Voorbeelden hiervan zijn “Magical Morning Methode” van Jenny Schoenmann en het kleine boekje “Een zin per dag” van Het Spectrum. Dergelijke journals zijn makkelijk in te passen in een ochtend- of avondroutine en helpt je stil te staan bij wat er op dat moment speelt. Andere journals stellen dagelijks een andere prikkelende vraag (zoals bv. Mindgym Journal van Wouter de Jong) wat soms leidt tot verrassende inzichten. Ieder journal heeft z'n eigen indelen en stijl. Zo zijn er journals met veel ruimte voor eigen aantekeningen en invulling; in andere journals is die ruimte weer beperkt (zoals bijvoorbeeld het "6 minuten dagboek" van Dominik Spenst). Het invulboek "Start where you are" van Meera Lee Patel valt op door de rijke illustraties, inspirerende opdrachten en quotes.

Het blijft een hele persoonlijke keuze. Hoe blijer je wordt van je journal, hoe meer kans dat je gemotiveerd bent om het dagelijks in te vullen. Daarom loont het de moeite om de tijd te nemen om een journal te kopen dat bij je past.

Let bij het kiezen van een voorgedrukt journal op de volgende aspecten

  • Spreken de vragen mij aan?

  • Is er voldoende ruimte voor eigen aantekeningen?

  • Heb ik behoefte aan verschillende vragen of liever iedere dag dezelfde routine?

  • Grootte van het boekje (wil ik het overal mee naartoe nemen?)

  • Vormgeving en kleur (het oog wil ook wat 😊)

  • Avond- of ochtendroutine?


Bullet Journal :

Natuurlijk kun je ook kiezen voor een bulletjournal of notitieboekje. Het voordeel is dat je dit volledig naar naar eigen smaak en behoefte kunt invullen. Een bulletjournal kan ook gebruikt worden als een combinatie zijn van agenda, dagboek, to do list. Het kan een heel fijn creatief proces zijn om alles bij te houden in een bullet journal, maar het kost doorgaans wat meer tijd. Bedenk van te voren of je bereid bent hiervoor tijd vrij te maken en op welke manier je dit in je routine wilt opnemen. Bedenk ook van tevoren hoe je je bulletjournal gaat indelen (1 week per dubbele pagina of 1 pagina per dag) en met met welk doel je je bulletjournal bijhoudt (dagboek, agenda, to do list, visie etc.) Schrijf vast wat vragen op die je dagelijks of wekelijks wilt beantwoorden (Wat maakte mij blij? Wat maakte mijn dag zinvol? Wat raakte mij? Wanneer was ik in de flow? Welk moment voelde ik mij in mijn element? Waar heb ik het meest van geleerd?) Versier je journal met je favoriete quotes, citaten, handlettering en tekeningen om het extra persoonlijk te maken en optimaal te genieten van het creatieve proces.


Journaling is voor mij een fijne manier om mooie herinneringen te verzamelen en te reflecteren. Door een langere tijd een journal bij te houden en dit regelmatig terug te lezen, creëer je extra bewustwording en aandacht voor de belangrijke thema's in je leven.

Journaling: Tekst
bottom of page